Robbie Cornelissen

Over de kunstenaar

Robbie Cornelissen

Robbie Cornelissen (Utrecht, 1954) afgestudeerd als bioloog/ecoloog aan RU Utrecht, waarna hij een studie beeldende kunst deed aan de Rietveld academie te Amsterdam. Hij was docent bij Fine Art Artez in Arnhem tot 2020.

 


Website

Over de tentoonstelling

Robbie Cornelissen heeft naam gemaakt met zijn virtuoze potloodtekeningen van futuristische interieurs en stadslandschappen waarin herinnering en fantasie elkaar ontmoeten. In de vaak wandvullende tekeningen van architectonische ruimtes als bibliotheken, wachtkamers, fabriekshallen en winkelcentra speelt hij met steeds wisselende perspectieven, overgangen en verbindingen van binnen-en buitenruimte. De complexe duizelingwekkende werken zuigen de kijker op in een illusionistische ruimte, die niet door het papier begrensd lijkt. Vanuit het tekenen heeft R.C. de afgelopen 20 jaar ook de animatiefilm als medium ontwikkeld met diverse indrukwekkende films zoals The Labyrinth Runner(2009), The Black Room project(2014-2018) en The Battle of Hernen(2017). Deze films waren de opmaat voor ruimtelijke installaties waarbij projecties en tekeningen samen voor de ervaring zorgden dat we in de wereld van R.C. konden dwalen.

Er werden diverse boeken van het werk van de kunstenaar uitgebracht zoals Het Reservaat en Het Grote Geheugen, en onlangs nog een kunstenaarsboek naar aanleiding van een werkperiode in Japan. Na de solo tentoonstelling Studio Vertigo in Centraal Museum Utrecht in 2010 en het live-tekenproject Call of the Mall op het NS station Utrecht, was R.C. in 2018 curator van de tentoonstelling The Line Up in Centraal Museum Utrecht waarbij een groots en actueel overzicht van de tekenkunst werd getoond. In 2019 ontving R.C. de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs voor zijn gehele oeuvre.

Het werk van R.C. wordt over de gehele wereld getoond met tentoonstellingen in o.a. Parijs, Hamburg, New York, Moskou, Being en Montreal. Voor 2021 staat een solotentoonstelling in de Kunsthalle Mannheim gepland.

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's

Tower of babel, 2013, 150 x 240 cm
Tower of babel (VII) 2014, 16 x 24 cm
Buffalo Bill in het gemeent
De brug
Filmstill nr 19
Het grote geheugen (klein), 2015
Number 9 Sessions #39
Underworld (2b) 2015, 16 x 25 cm